Lúgosítás az árpával

Az árpát sok helyen használják levesekbe, gabonapelyhekbe, illetve egyéb ételekbe. Az árpafű a növény levele, amelyet a gabona megjelenése előtt szednek le a szárról. Az árpának a történelem során a legértékesebb része a termése volt, de mostanság egyre nagyobb érdeklődés fordul a levél és annak táplálkozási és egészségügyi előnyei felé. Nagyon fontos azonban, hogy szakképzett egészségügyi dolgozóhoz (szakorvoshoz) forduljunk, mielőtt el kezdjük az árpafüvet lúgosításra vagy egyéb célokra használni.

arpa-lugosito

Tápanyagok

Az árpafű nemcsak kiváló lúgosító anyag, hiszen széles választékát biztosítja a legfontosabb vitaminoknak és ásványi anyagoknak is. Nagy koncentrációban tartalmaz például béta-karotint, C-vitamint, B-komplexet, valamint olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor és a kálium. Az árpafűlé ezenfelül tartalmaz még béta-szitoszterolt, klorofillt, pektint, flavonoidokat, illetve az összes olyan esszenciális aminosavat, amelyet a szervezet építőkövekként használ fel.

Antioxidáns tulajdonságai

Árpalevél kivonatok igen erős antioxidánsok, így képesek semlegesíteni a szabadgyököket. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek az élelmiszer energiává alakulása során keletkeznek, illetve a szervezetbe kerülő méreganyagok is szabad gyökök, ezek együttesen pedig káros oxidációt indítanak el a szervezetbe.  A szabad gyökök károsítják a szervezetet, ami rákhoz és egyéb betegségekhez vezethet. A szabad gyökök okozzák továbbá a gyulladásokat és a gyulladásos megbetegedéseket, például a köszvényt és a reumás ízületi gyulladást is. Ezeket azonban el lehet kerülni például akkor, ha árpafűvel lúgosítjuk a szervezetünket.

Koleszterinszint csökkentés

Egy 2004-es tanulmány megállapította, hogy az árpa-kivonat képes csökkenteni a magas koleszterinszintet is. A kutatás résztvevői négy héten keresztül naponta 15 gramm zöld árpa kivonatot fogyasztottak. A vizsgált végére csökkent a teljes koleszterinszintjük, illetve a rossz koleszterin szintje is. A kutatók megjegyzik, hogy a zöldárpa koleszterin-csökkentő hatása elsősorban a béta-szitoszterolnak köszönhető, ami gátolja a koleszterin bélben történő felszívódását.

 

Lúgosító termékek

Tündérvíz Lúgox 401,5 L

Tündérvíz Lúgox 40 1,5 L

Lúgos és oxigénnel dúsított ásványvíz, az elsavasodott szervezet méregtelenítésére, a szervezet pH szintjének helyreállítására, fáradtság, gyulladás, stressz esetén, tisztító kúrákhoz ideális.

Ár: 330 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!